Blog

1. Een stap voorwaarts of een stap achteruit?

14 nieuwe studenten. Klaar voor de start. Gemotiveerd om de kinderopvang in te gaan of zich binnen de kinderopvang verder te ontwikkelen. Volle vaart vooruit, zou je zeggen. Want dit is een stap vooruit, toch? Zo zou Abraham Maslow het wel hebben gezien: ‘Maak of een stap voorwaarts naar persoonlijke groei of een stap terug naar veiligheid’.

Deze studenten hebben hun veiligheid gedag gezegd door hun goedbetaalde baan op te zeggen, hun WO- of HBO-diploma aan de wilgen te hangen of te stoppen met hun HBO-opleiding om zich vervolgens in te schrijven voor de MBO 4-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker.

Op naar persoonlijk groei dus.

Toch leek niet iedereen daar helemaal zeker van. Er waren studenten die zeiden dat ze (soms na lang wikken en wegen) nu een ‘stap terug hadden gedaan’. Een stap terug. Het raakte me. Ik vond het vreselijk om te horen. Het zou niet moeten voelen als een stap terug. Het zou moeten voelen als een stap vooruit, een kans om te groeien, op naar nieuwe mogelijkheden enz.

Ik kan me nog goed herinneren hoe het me stoorde om als HBO-er in de kinderopvang te horen: ‘Maar dat is toch onder je niveau?’. Ik ergerde me er groen en geel aan. Van collega’s die zelf ook HBO hadden gedaan en zeiden dat dit werk onder hun niveau was, begreep ik niet wat ze er kwamen doen.

Ik zou van de daken willen schreeuwen hoe ongelofelijk belangrijk het werk in de kinderopvang is. Pedagogisch medewerkers staan aan de wieg van de volwassenen van de toekomst. Zij leggen samen met de ouders de basis voor de rest van het leven van de kinderen waar zij voor zorgen.

Het komende jaar gaan we in de lessen uitgebreid stilstaan bij wat kinderen nodig hebben om gezond en evenwichtig op te groeien. Gezonde en evenwichtige mensen, dat is wat de wereld nodig heeft. Is er iets te bedenken dat belangrijker is dan dat? Er zou zoveel meer ontzag en erkenning mogen zijn voor dit prachtige vak. De beste pedagogisch medewerkers zijn niet per definitie de hoogst opgeleide. Het is een kwestie van passie, invoelen, creativiteit, flexibiliteit, geduld, liefde en nog heel veel meer.